Sadrzaj
Polazna strana
Vesti
Uvod
Maitreja
Opste teme
Doagadjaji
Za medije
Na drugim jezicima
Pretrazivanje
O nama
Pretrazivanje
Vas komentar

Opste teme
Deo o Maitreji
Ko je Maitreja?
Maitrejini prioriteti
Maitrejina uÄŤenja
Maitrejina predviđanja
Maitrejina pojava
PribliĹľavanje Maitreje
Znamen zvezde
Maitreja i Isus
Maitrejina i drugi
ÄŚesta pitanja o Maitreji
PORUKE
Maitrejine poruke
SUSRETI S MAITREJOM
Pojavljivanja po svetu

 

Share International HomeShare International LogoMaitreja logo

Maitreja i Isus


Isus iz Nazareta i Hrist nisu jedna ista osoba. Kako je to jedna od tvrdnji u vezi sa Maitrejom, učiteljem sveta koju će mnogi hrišćani veoma teško da prihvate, sledi detaljnije objašnjenje o tome.

Naziv Hrist se zapravo uopšte ne odnosi na nekog pojedinca. To je naziv položaja unutar Hijerarhije majstora mudrosti, one grupe uznapredovalih bića koja nevidljivo vode evoluciju čovečanstva. Onaj koji zauzima položaj glave ove Hijerarhije automatski postaje učitelj sveta, ili bodisatva, kako ga na istoku nazivaju, i ostaje to sve dok je na tom položaju.

Maitreja, koji utelovljuje energiju koju nazivamo Hristovim načelom, je na tom položaju preko dve milenijuma. Da bi inaugurisao doba Riba, koje je tada počinjalo, u Palestini se ispoljio kao Hrist. Metod koji je koristio naziva se duhovno nadsenjivanje, što znači da je njegova svest upućivala i vodila dela svog učenika Isusa. Zato je zapravo svest Hristova bila ta koju su mogli videti i iskusiti oni oko Isusa.

Događaji iz Isusovog života i njegove reči su u velikoj meri pogrešno tumačene zbog toga što je ova veza između njegovog delovanja i aktivnosti Maitreje Hrista ostala slabo poznata. To je dalo povoda vekovnoj teološkoj dilemi - je li Isus bio Bog ili čovek, ili možda i jedno i drugo. Odgovor je da je Isus bio čovek, koji je usled procesa evolucije postao Sin Božji - kao što će to svi postati u svoje vreme. Istim putem su prošli mnogi pre njega, kao i posle njega.

Učenik Isus od pre 2000 godina je do sada postao jedan od najstarijih majstora Hijerarhije: majstor Isus. Tokom nejvećeg dela tog vremena živeo je uglavnom u Palestini. Od 1984. međutim živi u Rimu. Postoji namera da pokuša da uzdigne hrišćanske crkve iznad njihovog stanja krisatlizacije i rivalistva i da, ukoliko bude pozvan, vodi novu ujedinjenu crkvu. Nada se da će time rešiti mnoge protivrečnosti i nerazumevanja koja su nastala tokom stoleća u vezi sa njegovom istorijskom ulogom i učenjima koja je tada širio kao Maitrejin nosilac.

Pojavom Maitreje majstor Isus po drugi put ima glavnu ulogu. Ovom otvorenom, svima vidljivom saradnjom okončače se sve postojeće sumnje u vezi sa istinskim odnosom između Maitreje Hrista i njegovog učenika majstora Isusa.

Tako je naizgled paradoksalna tvrdnja da Isus i Hrist, u doslovnom smislu reči nisu jedna te ista osoba, prihvatljivija nego što bi se to činilo. Oni hrišćani kojima je teško da prihvate da 'njihov' učitelj nije najviši prvak čovečanstva međutim nalaze utehu u drugom paradoksu: Isus i Maitreja Hrist su bili (i jesu) jedno, u smislu da obojica, svako na svojoj ravni, u savršenom skladu zajedno deluju na unapređenju Božanskog plana.

 

O odnosu Maitreje i Sai Babe, Krišne, Bude i Krišnamurtija možete više pročitati ovde.

Horizontalna linija
SHARE INTERNATIONAL dokumentuje pojavu Maitreje, učitelja sveta